CIAP
Kunstverein

CIAP Leden

Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder

FAIRSHARE tijdens Kunstennacht Hasselt

Zelfpublicatie als artistieke praktijk.
9.5.2019 (1-8 uur)

Wat is de toekomst van uitgeven in het digitale tijdperk? Wat kan uitgeven, gezien als een artistiek praktijk, met zich meebrengen? Hoe organiseren kunstenaars zichzelf?

Dit zijn enkele van de vragen die aan de orde worden gesteld tijdens de eerste editie van een jaarlijkse beurs georganiseerd door KRIEG, Hasselt in samenwerking met B32, Maastricht, The School, Hasselt en CIAP Kunstverein, Hasselt.

Op 9 mei zal dit evenement het gebouw van CIAP transformeren in een multiversum waar verschillende materiële, digitale en performatieve benaderingen van zelfpublicatie zullen overlappen, convergeren of botsen.

Self-publishing 'business' is vooral interessant wanneer het gezien wordt als een motor voor het versterken van samenwerking. Het is zelden beperkt tot het 'zelf', maar is afhankelijk van netwerken, die vaak meer geconcentreerd en intiemer zijn dan hun steeds uitbreidende online tegenhangers. Kunstenaarspublicaties, zines, platen of bootlegs, en de zeer specifieke 'scènes' eromheen, creëren ingewikkelde systemen van netwerken. Het is echter slechts in zeldzame gevallen dat ze elkaar kruisen.

Daarom is het primaire doel van FAIRSHARE om een platform te creëren voor de bestaande netwerken om interactie en nieuwe verbindingen te kunnen laten ontstaan. FAIRSHARE nodigt verschillende kunstenaars uit - van meer beroemde namen tot incognito-spelers - om hun boeken, zines en prenten te presenteren, in combinatie met andere experimentele formaten van drukwerk.

Om over de disciplinaire grenzen heen te reiken en een breder perspectief op zelfpublicatie te bieden, wordt een selectie van records, bootlegs, en andere diverse uitgaven getoond. Daarnaast zullen sommige kunstenaars hun werk in de ruimte ten uitvoer brengen tijdens het publieke programma. Op deze manier probeert FAIRSHARE evenveel aandacht te vestigen op de mechanismen voor distributie en circulatie, als op de aard van de gedistribueerde materialen zelf.

Publiceren betekent iets in de wereld brengen en delen met het publiek, die vaak minder direct is dan in het geval van een voorstelling of zelfs een tentoonstelling. Boeken, prints, platen enz. reizen vaak via verschillende, min of meer zichtbare distributiekanalen, van hand tot hand, steeds verder weg van hun makers. In antwoord op dat, biedt FAIRSHARE een kans voor een onmiddellijke ontmoeting tussen de kunstenaars en hun publiek, voor een directe uitwisseling van ervaringen, en tenslotte voor ongebreidelde transacties*.

 

* Het tijdens FAIRSHARE gekocht werk komt rechtstreeks van de kunstenaars.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Plaats en tijd

FAIRSHARE vindt plaats bij CIAP Kunstverein, op 9 mei, van 13.00 tot 20.00 uur. Het publiek programma van performances, boekpresentaties en presentaties worden binnenkort aangekondigd.


Organisatoren

FAIRSHARE wordt georganiseerd door KRIEG, een onafhankelijke kunstruimte van het PXL-MAD School of Arts in Hasselt, in samenwerking met B32 (Maastricht), de School (Hasselt) en CIAP Kunstverein (Hasselt). Sinds 2016 ondersteunt KRIEG de artistieke productie en de presentatie van een rijk programma van tentoonstellingen en screenings, waarbij gevestigde en mid-ervaren kunstenaars getoond worden in Hasselt. Elk jaar probeert KRIEG een evenement/tentoonstelling te organiseren gericht op de lokale jonge kunstscene, als tegenwicht voor de gebruikelijke programmering.

 

Contact

Alicja Melzacka: a.e.melzacka@gmail.com
Stijn Maes: Stijn.Maes@pxl.be

KRIEG.pxl-mad.be

 

Bezoekadres: Lombaardstraat 23, 3500 Hasselt (BE)