Four Flags

30.04.20
—31.07.20

Four Flags is een tijdelijk project om tijdens deze periode van gesloten deuren kunstenaars te ondersteunen en kunst in de openbare ruimte onder de aandacht te brengen. Het doel van Four Flags is om fysiek kunst te laten zien op een moment dat de focus ligt op virtuele kunstbeleving. Als de bezoekers niet binnen kunnen, dan komt de kunst naar buiten.

Het is een initiatief van Julia Mullié en Nick Terra uit Amsterdam. Het idee ontstond toen ze op de vensterbank van hun huis in Amsterdam van de zon genoten en hun oog viel op de vlaggenhouders aan hun voorgevel. Ze besloten 30 kunstenaars uit te nodigen om een vlag te ontwerpen. Four Flags werd op 15 april in Amsterdam gelanceerd. Wekelijks worden twee nieuwe vlaggen aan het publiek geïntroduceerd. Als verrassingseffect worden de deelnemende kunstenaars pas bekend gemaakt wanneer hun vlag wordt opgehangen.  

Four Flags komt naar België

Op initiatief van verzamelaar Siska Bulkens en curator Louis-Philippe Van Eeckhoutte zullen de vlaggen de komende weken reizen langs een reeks van non-profits in België.

We hopen zo de kunstbeleving terug naar de essentie te brengen, het hiaat in de digitale kunstbeleving te dichten, kunstliefhebbers te prikkelen en de aandacht voor non-profits in de actualiteit te houden. De samenwerking tussen de initiatiefnemers, de kunstenaars, de non-profits, de curatoren en verzamelaars materialiseert ook een gevoel van collectiviteit voor nu en de toekomst, verklaren die organisatoren.

Van 30 april tot 31 juli zijn wekelijks nieuwe vlaggen te zien bij Netwerk Aalst, Aalst; Be-Part, Waregem; Kunsthal, Gent; AAIR, Antwerpen; CIAP, Genk; KIOSK, Gent; La Loge, Brussel en CC Strombeek, Grimbergen. 

Week 1: 30.04–06.05 

De eerste vlag die in Genk aankomt, is het werk van Kasper Bosmans (°1990, BE), die in 2016 zijn solo-tentoonstelling Loot, Soil and Cleanliness bij CIAP had. We zijn verheugd Kasper's werk opnieuw te verwelkomen, deze keer in ons nieuwe huis.

Week 2: 07.05–13.05

DAS INSTITUT is een collectief van Kerstin Brätsch (°1979, DE) & Adele Röder (°1980, DE) dat in 2007 werd opgericht. DAS INSTITUT integreert marketing- en branding-strategieën in de schilderkunst. Op deze manier  onderzoeken ze hoe globalisering en reproduceerbaarheid de productie, distributie, en verspreiding van beelden beïnvloeden. 
 

Week 3: 14.05–20.05

Juliette Blightman (°1980, UK) wisselt af tussen verschillende media. Haar tekeningen zijn een verslag van de plaatsen die ze heeft bezoekt, de mensen die ze heeft ontmoet en de situaties die niet het vermelden waard lijken. Daniel De Paula (°1987, USA) is een voormalig artist-in-residence bij FLACC. Zijn praktijk situeert zich op het snijvlak van kunst, geografie, geologie, architectuur en stedenbouw. In zijn werken, benadert De Paula de productie van ruimte als de reproductie van machtsverhoudingen.


Week 4: 21.05–27.05

Anna-Sophie Berger (°1989, AT)woont en werkt in New York en Wenen. In haar werk onderzoekt ze de grenzen van disciplines om een ​​kritische kijk te krijgen op individuele motivaties en gevoelens. Ze is geïnteresseerd in de spanning tussen de fysieke realiteit, de sensuele behoeften van een sociaal wezen en een steeds meer digitale perceptie van het leven.

Evelyn Taocheng Wang (°1981, CN)woont en werkt in Rotterdam. Toacheng Wang roept vragen op over identiteit en hoe tijd en ruimte ze kunnen beïnvloeden. Autobiografische ervaringen worden gecombineerd met verzonnen elementen, geïnspireerd door de Chinese literatuur, filosofie, westerse schrijvers en verhalen van haar vrienden.

 

 

Four Flags kan online gevolgd worden via de Instagram account @fourflags2020.