CIAP
Kunstverein

CIAP Leden

Bent u gebeten door actuele kunst? Word dan (opnieuw) lid van CIAP vzw.
lees verder

LOUISE OSIEKA WORDT NIEUWE DIRECTEUR C-MINE

Photo: Eva Donckers

C-mine blaast dit jaar 10 kaarsjes uit. In die 10 jaar is C-mine uitgegroeid tot een gewaardeerde site voor kunstenaars, studenten, ondernemers en bezoekers. C-mine bouwde systematisch aan zijn ecosysteem van artistiek ontwerpend denken, creëren en ondernemen. C-mine wist zich op de kaart te zetten met blikvangende projecten zoals Labyrint, expo’s zoals The World of Charles & Ray Eames en The World of Tim Burton, voorstellingen die op de site gecreëerd werden zoals TrapTown van Wim Vandekeybus en werd zo een thuisbasis voor heel wat gezelschappen uit theater, muziek en beeldende kunsten.

Internationale zoektocht naar directeur

Na 10 jaar vonden het stadsbestuur en de medewerkers van C-mine dat de tijd rijp was voor een nieuwe ambitiebepaling voor de toekomst. Hiervoor is een sterke artistieke visie nodig en daarvoor ging C-mine op zoek naar een Directeur-Intendant die de artistieke lijnen voor C-mine kan uitzetten en deze samen met het team zal realiseren. Dit profiel werd gezocht via een uitgebreide internationale zoektocht waarvoor het bureau Search & Selection werd ingeschakeld. Hieruit bleek Louise Osieka de meest geschikte kandidaat. Zij zal de leiding van artistiek C-mine op zich nemen.

Schepen Anniek Nagels: “De jury heeft gekozen voor de kandidaat met de sterkste visie, met het meest potentieel om C-mine zowel op Vlaams als internationaal niveau artistieke uitstraling te geven. Jong, maar talentrijk. Onze zoektocht naar kandidaten ging breed en ging uit van het principe ‘de juiste persoon op de juiste plek’. Uiteindelijk vonden we deze persoon in eigen rangen. Talent dat uitblinkt verdient alle kansen.”

Veerkracht en vernieuwing

Louise Osieka (1990, Genk) leidde de voorbije jaren CIAP, platform voor hedendaagse kunst, waarbij ze nationale en internationale kunstenaars naar Limburg haalde en de organisatie doorontwikkelde tot een sterke speler in het Vlaamse kunstenveld. Daarnaast is Osieka actief in het kunstenbeleid en engageert ze zich in verschillende raden van bestuur en belangenbehartigers.

Louise Osieka: “Als jonge vrouw voel ik een grote verantwoordelijkheidszin ten opzichte van C-mine als publieke plek, gevestigd in het uitdagende Genk. Ik hoop C-mine te transformeren tot een veerkrachtige site met een grote diversiteit aan spelers die elkaar vinden in het ‘hoe’ en niet in het ‘wat’. Ik ben namelijk van mening dat enkel in de manier waarop een instelling wordt beheerd, het ware experiment en de vernieuwing schuil gaat. Ik ben dan ook vereerd om dit mandaat op te nemen en kijk er enorm naar uit om de sterke C-mineploeg te vervoegen.”

Naast de versterking van de artistieke profilering, wordt ook een gelijkaardige oefening gemaakt voor de toekomstige positie van C-mine op gebied van creatief ondernemerschap.

De toekomst van CIAP

CIAP feliciteert Louise Osieka met haar nieuwe functie als Directeur-Intendant van C-mine en wenst haar te bedanken voor haar leiding en sterke visie, toewijding en passie voor kunst de voorbije vijf jaar! We zullen deze samenwerking missen, maar zijn ontzettend blij dat zij verantwoordelijk wordt voor de nieuwe visie op de C-mine site. We wensen haar het allerbeste in die nieuwe rol en kijken uit naar toekomstige samenwerkingen. 

Om de artistieke en zakelijke leiding van CIAP te continueren, publiceert CIAP eind januari 2021 een vacature voor een nieuwe directeur om zo in maart de resultaten van de selectieprocedure aan te kondigen. We kijken uit naar dit spannende proces!

Prioriteit tijdens deze overgangsperiode is om verder te werken met en voor onze kunstenaars, leden, bezoekers. Met dit doel voor ogen, benoemt CIAP een ad interim directeur die tijdelijk de artistieke leiding overneemt. CIAP vertrouwde deze verantwoordelijkheid toe aan Alicja Melzacka, een curator die al twee jaar bij de organisatie betrokken is; eerst als freelancer en sinds april 2020 als medewerker. Melzacka coördineert het winterprogramma van CIAP. Meer info vindt u hieronder en op onze website. 

 

CIAP wenst iedereen prettige feestdagen, een goede gezondheid en hoopt u in het nieuwe jaar te mogen verwelkomen op C-mine!

 

Boekpresentatie en kustenaarsgesprek met Sasha Litvintseva, Beny Wagner en Niekolaas Johannes Lekkerkerk

    De publicatie All Thoughts Fly: Monster, Taxonomy, Film van Sasha Litvintseva en Beny Wagner is een voortzetting van een multimedia project dat begon met de film A Demonstration. In beeld en tekst ...
lees verder

Een nieuw huis voor CIAP en FLACC

De komende jaren gaan CIAP en FLACC gezamenlijk bouwen aan een nieuwe toekomst op C-mine (Genk) met een nieuwe infrastructuur, waarin de twee organisaties hun plek gaan vinden. C-mine is een voormalige mijnbouwsite die in 2010 werd gerenoveerd ...
lees verder

Symposium Drawing is Thinking – Thinking is Moving

In navolging van de tentoonstelling Drawing is Thinking – Thinking is Moving die in het najaar van 2016 in CIAP plaatsvond, wordt op 26.10 een internationaal symposium georganiseerd op de LUCA-campus, Sint-Lucas Gent. Als mede-curator van deze ...
lees verder

HARALD THYS & JOS DE GRUYTER: EEN GOED GESPREK

Artist talk / performance by Jos de Gruyter & Harald Thys. Start: 18u30 - 21u00                         In samenwerking met PXL MAD Vrije Kunsten
lees verder

Very Contemporary Bus Tour 12 en 13 november 2016

Very Contemporary, het netwerk van veertien instellingen in de Euregio Maas-Rijn waarvan CIAP deel uitmaakt, nodigt je uit om de Euregionale kunstenscène te verkennen. Tijdens het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 november ...
lees verder

Kasper Bosmans interview in Conceptual Fine Arts by Piero Bisello

Kasper Bosmans interview Conceptual Fine Arts by Piero Bisello
lees verder