Deadline: 18.12.2022*
*Dit is de eerste van vier open calls. De volgende calls worden gepubliceerd in maart, juli en november 2023 (abonneer je op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de komende deadlines – www.jester.be).
Zoek je als kunstenaar een plek om je werk te ontwikkelen in een omgeving die experiment ondersteunt? Dan is een werkperiode bij Jester waarschijnlijk wat je zoekt. In 2023 stelt Jester haar faciliteiten open voor een aantal kunstenaars die worden geselecteerd op basis van een open call. Ze krijgen toegang tot de faciliteiten en het verblijf van Jester en de ondersteuning van het team bij het ontwikkelen van hun projecten.
Over Jester
Als levendige organisatie voor hedendaagse kunst werkt Jester hands-on aan unieke projecten, waarin ontwikkeling en presentatie centraal staan. Jester neemt enkele principes van improvisatietheater als basis voor haar programma en organisatie. De combinatie van wonen (residentie), werken (werkplekken) en openbaar maken (via tentoonstellingen, filmvertoningen, lezingen, performances, proefopstelling, online en offline) biedt de mogelijkheid om een steeds wisselende constellatie te ervaren, waar verschillende artistieke trajecten parallel lopen of elkaar ontmoeten in tijd en ruimte.
Jester bevindt zich in het hart van een gebied in ontwikkeling (op de C-mine-site in Genk) – een brandpunt waar verschillende globale transformatieprocessen en hun economische, ecologische en demografische gevolgen zich manifesteren en tastbaar worden. Genk ligt in het hart van de Euregio, op een steenworp van Aken, Düsseldorf, Maastricht of Luik.
Jester is een kleine organisatie met grote ambities. Ze opereert als een spin in het web van de verschillende samenwerkingen die ze lokaal, nationaal en internationaal heeft opgezet. Jester maakt een kernprogramma rond een kleine groep internationale kunstenaars, en ze nodigt andere kunstenaars uit, via een open call, om naar Genk te komen en werken te produceren of in de residentie te verblijven voor onderzoek.
Wat bieden we aan?
Jester opereert momenteel tussen twee locaties: een tentoonstellingsruimte in het Energiegebouw op de C-mine-site en de werkplaatsen in het Casino Modern in Genk. Eind 2023 verhuist Jester naar het nieuwe gebouw gelegen op de C-mine-site.
– Jester-faciliteiten
Tijdens je werkperiode kun je gebruik maken van onze multidisciplinaire workshops (digitale studio,hout-, keramiek-, metaa-l en woord-werkplaats). Meer informatie over de werkplaatsen en hun uitrusting vind je hier.
Het appartement is gelegen in de nabijheid van het werkplaatsengebouw en biedt plaats aan drie kunstenaars tegelijk. Je verblijft in een aparte kamer maar deelt de keuken, woonkamer en badkamer met 2 anderen.
– Coaching en netwerk
In het begin krijg je een korte technische introductie tot de werkplaatsen, waarna je zelfstandig aan de slag kunt. Enige voorkennis van de gebruikte technieken is daarom nuttig. Daarnaast is er een pool van freelancers waar de kunstenaars (tegen betaling) een beroep op kunnen doen.
Tijdens je residentie is ons artistieke en productieteam beschikbaar om je te ondersteunen bij het ontwikkelen van je project, in de vorm van studio bezoeken en door hun expertise en netwerk met je te delen. Tijdens je verblijf bij Jester heb je de gelegenheid om andere residenten en kunstenaars te ontmoeten die momenteel betrokken zijn bij het programma van Jester.
Het Jester-team zorgt voor een warm welkom in Genk en kan je helpen andere mensen te bereiken – lokale spelers, experts, curatoren – die jouw onderzoek kunnen ondersteunen. Eventueel kan een van de vrijwilligers je als ‘buddy’ rondleiden in de stad.
– Communicatie
Als een open-call resident wordt je naam vermeld op de website van Jester en aangekondigd in de nieuwsbrief.
Duur van het verblijf
De residentie moet plaatsvinden in 2023 en kan tussen 2 en 12 weken duren. Dit hoeven geen aaneensluitende weken te zijn.
Hoe aan te vragen?
Om je aanvraag in te dienen, stuur je ons een portfolio, een motivatiebrief (max. 500 woorden) en een kort projectvoorstel (max. 1000 woorden), waarin je iets verteld over het onderwerp van je onderzoek en over de stappen die je in Genk wilt zetten. Als het haalbaar/relevant is voor je project, kan je eventuele productie benodigdheden vermelden. Vergeet niet de gewenste verblijfsduur op te geven. De uiteindelijke termijn wordt overeengekomen op basis van je beschikbaarheid en het programma van Jester.
Stuur je aanvraag in één pdf naar application@jester.be
(onderwerp: Naam, Achternaam, Open Call Jester 2023).
Indien je portfolio video’s bevat, gebruik dan Vimeo/Youtube-links.
De deadline om in te dienen is tot en met 18 december 2022.
De resultaten van de open call worden uiterlijk 2 weken na de deadline bekend gemaakt.
De selectie wordt gemaakt door het Jester-team.
We sturen een antwoord naar alle kandidaten, maar vanwege het aantal aanmeldingen kunnen we geen individuele feedback geven.
Kosten
De kosten van een weekverblijf bij Jester bedragen 200 euro (incl. BTW).
Dit is inclusief accommodatie, het gebruik van alle werkplaatsen, een technische introductie, atelierbezoeken.
Voor materiaalgebruik en verbruikskosten voor ovens, lasapparaten, printers etc. wordt waar nodig extra kosten in rekening gebracht. De tarieven voor de open call kunstenaars zijn lager dan die voor externe klanten.
Je residentie bij Jester kan uit eigen middelen worden gefinancierd of worden ondersteund door een externe fonds (Jester biedt geen financiële ondersteuning voor de open call projecten).
Aanvullende financiering
We moedigen de kandidaten aan om aanvullende financiering aan te vragen. De geselecteerde kunstenaars worden na selectie geadviseerd over relevante fondsen en krijgen een intentieverklaring van Jester.
Als je een in Vlaanderen gevestigde kunstenaar bent, kom je mogelijk in aanmerking voor een residentiebeurs of projectsubsidie via de Vlaamse Gemeenschap. Bij het plannen van je verblijf in Genk is het goed om rekening te houden met de volgende deadlines:
– Projectsubsidie: deadline voor indiening – 15 maart 2023 / kennismaking van resultaten – uiterlijk 15 juli 2023.
– Projectsubsidie: deadline voor indiening – 15 september 2023 / kennismaking van resultaten – uiterlijk 15 januari 2024.
– Residentiebeurzen: deadline voor indiening – 2 maanden voor aanvang van de residentie / kennismaking van resultaten – binnen twee maanden na indiening.
Be Courageous
Listen. Truly Listen
Be accepting
Don’t Be Clever
Trust – Others, Yourself and the Unknown
Be (in the) present
Met veel trots en bravoure delen wij mee dat de twee bekende organisaties voor hedendaagse kunst, FLACC en CIAP zijn gefuseerd en voor de nieuwe organisatie de naam Jester* hebben gekozen. U kunt ons hier vinden: www.jester.be
De teams van FLACC en CIAP zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest om een gezamenlijke richting te vinden waarin de bijzondere kenmerken van beide organisaties behouden blijven in Jester. Zo zullen de sterke solotentoonstellingen, edities en publicaties waar CIAP om bekend staat, en het verdiepen van een visie of de mogelijkheden tot materieel experiment, wat de kern van FLACC is, via de programmering naar voren komen.
CIAP is van oudsher een ledenorganisatie. Jester omarmt de leden, maakt ruimte voor ledenprojecten en wil vanuit de toekomstige locatie in Genk steeds meer leden ten dienste staan. FLACC heeft de traditie waarbij kunstenaars op verschillende momenten in Genk verblijven om met goede focus te kunnen werken. Ook deze residentiewerking zal Jester behouden.
Binnenkort zal Jester vanuit haar eigen huis werken, gebouwd op de grote voormalige mijn site C-mine. Dit is een brandpunt waar verschillende globale transformatieprocessen en hun economische, ecologische en demografische gevolgen, zich manifesteren en grijpbaar worden via kunst en cultuur. Door haar stimulerende, genereuze en kritische aanwezigheid, wil Jester een belangrijke bijdrage leveren aan het creëren van een lokaal verankerde, levendige culturele oase, met een nationaal en internationaal bereik.
Om een eigenzinnig verhaal neer te zetten hebben we als team gekozen om Jesters werking te laten starten vanuit een aantal basisbegrippen van improvisatietheater. Deze zullen ons en iedereen die betrokken is bij het programma, de mogelijkheid geven om steeds te reageren op wat er op dit moment gebeurt of speelt of veranderd. Improv maakt het mogelijk om een verhaal te vertellen waarbij de loop en uitkomst niet direct vast staat.
Het team van Jester nodigt je uit om naar Genk te komen en in 2022 het programma te volgen dat voortkomt uit de programmering van FLACC en CIAP, en vanaf 2023 met Jester het onbekende te omarmen. Nieuwsgierig hoe wij naar een nieuw verhaal toewerken? Wordt lid en volg ons via onze nieuwsbrief of sociale media!
*Jester is het Engelse woord voor hofnar. Het is de nar die de vorsten een spiegel mag voorhouden door een met humor doorspekt verhaal te vertellen dat veelal een serieuzere kern draagt.
APPLES & ORANGES
Door een gecureerde beurs met een levendig publiek programma bestaande uit: performances, interventies en lezingen te combineren, presenteert de fair een verscheidenheid aan materiële, digitale en performatieve benaderingen van kunstenaarspublicaties. Het evenement biedt een platform voor kunstenaars en hun werk, en stimuleert verfrissende interacties en nieuwe verbindingen tussen deelnemers en publiek.
VOOR WIE?
Kunstenaars van alle achtergronden en in alle stadia van hun carrière, die zich bezighouden met experimentele publicatie- en schrijfpraktijken, zijn welkom om zich aan te melden.
HOE APPLICEREN?
Stuur de volgende documenten naar communicatie@ciap.be:
– CV
– een korte portfolio of een link naar de website
– een korte beschrijving (ca 200 woorden) van de motivatie voor deelname – wat zou je willen presenteren tijdens Appels & Oranges?
De deadline voor het inzenden van de applicaties is dinsdag 7 steptember 2021, om 23:59 uur. Gelieve de bestanden enkel in PDF-formaat op te sturen
PROCEDURE
Het beursgedeelte en het publieksprogramma worden samengesteld door een groep professionals van de partnerorganisaties (zie hieronder). De selectie gebeurt op basis van uitnodiging en via deze open call. Bij de selectie zal rekening worden gehouden met de kwaliteit en de diversiteit van de deelnemende praktijken.
De lijst van uitgenodigde kunstenaars wordt in augustus bekendgemaakt en de resultaten van de open call worden begin september bekendgemaakt.
PRAKTISCHE INFO
Apples & Oranges vindt plaats in de Compressorenhal van C-mine, Genk (1ste verdieping van het Energiegebouw) op zaterdag 02.10.2021. De beurs is open voor het publiek van 12u tot 18u. De deelnemers kunnen opbouwen tussen 9 en 12 uur (wij voorzien lunch) en afbreken na 18 uur.
Wij voorzien voor elke deelnemer infrastructurele en curatoriële ondersteuning. Er is geen deelname- of representatievergoeding, wat betekent dat alle inkomsten rechtstreeks naar de kunstenaars gaan. De toegang voor het publiek is gratis.
ORGANISATOREN
Apples & Oranges wordt georganiseerd door CIAP platform voor hedendaagse kunst, in samenwerking met Krieg (Hasselt), FLACC werkruimte voor beeldende kunstenaars (Genk), B32 (Maastricht), Zero- Desk en C-mine Genk.
Related Projects
De twee fuserende organisaties stellen een gezamenlijke artistiek directeur aan om samen een gemeenschappelijke toekomst op de C-mine site op te bouwen.
Orlando Maaike Gouwenberg (NL), curator en initiatiefnemer werkzaam vanuit Europa en de VS, is benoemd tot nieuwe artistiek directeur van CIAP, platform voor hedendaagse kunst, en FLACC, werkplaats voor beeldend kunstenaars. Ze zal de twee organisaties door de spannende transitieperiode naar een gemeenschappelijke toekomst leiden. Nog dit jaar zullen CIAP en FLACC fuseren en in 2022, als één organisatie, verhuizen naar een nieuwe locatie op de C-mine site in Genk.
Gouwenberg brengt een frisse blik, onderbouwd door een groot netwerk en internationale ervaring. Momenteel is ze co-curator voor Melanie Bonajo’s presentatie voor het Nederlands Paviljoen op de Biënnale van Venetië 2022.
Nadat ze de multidisciplinaire tentoonstellingsruimte Expodium in Utrecht runde, nam ze deel aan het gerenommeerde de Appel Curatorial Programme (2006-07) en werkte bij het onderzoeks- en productieplatform If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part of Your Revolution (2007-11). Tijdens het directeurschap van Defne Ayas bij Kunstinstituut Melly was Gouwenberg betrokken bij grote projecten van Alexandre Singh, Michael Portnoy en Rana Hamadeh. In 2010 initieerde Gouwenberg samen met kunstenaar Keren Cytter en curator Kathy Noble A.P.E. (art projects era), dat zich richtte op projecten die niet passen binnen traditionele institutionele kaders. Sinds 2012 maakt ze deel uit van de commissie korte en mid-length film by het International Film Festival Rotterdam. In 2014 richtte ze samen met Joris Lindhout het multidisciplinaire internationale residentie programma Deltaworkers in New Orleans op en in 2017 trad ze toe tot het Performa-team in New York als producer at large.
De nieuwe directeur treedt aan in een bijzonder complexe, fragiele en uitdagende context, maar ook één die nieuwe perspectieven en experimentele strategieën vereist.
“Het is een ongekende tijd die om uitgesproken keuzes vraagt,” zegt ze. “We zitten in de uitloop van de pandemie die de drukke, snelle, volle kapitalistische wereld een spiegel heeft voorgehouden en het individu heeft gedwongen om aan de ene kant terug te gaan naar een kleine, soms eenzame, lokale manier van leven in fysieke zin, en aan de andere kant de mogelijkheden van communiceren, werken en presenteren online heeft verbreed. Het is dan ook een bijzonder moment om te kijken hoe twee sterke, lokaal verankerde instellingen zowel bewust lokaal als internationaal kunnen opereren, in de fysieke en de virtuele ruimte.”
CIAP en FLACC zijn overtuigt dat Gouwenberg, met haar ruime, veelzijdige ervaring en ongebreideld enthousiasme, de ideale persoon is om het voortouw te nemen bij het vormgeven van de visie voor de nieuwe organisatie.
“Het DNA van de nieuwe organisatie, voortkomend uit twee bestaande instellingen, is rijk, gelaagd en biedt kansen,” aldus de kersverse directeur. “Het is als een lichen waarbij 1+1=meervoud de regel is en specifieke combinaties van chromosomen de vormen creëren die niemand van te voren had kunnen bedenken. Het is deze meerstemmigheid waarin potentie zit en die mij drijft. Het programma dat ik wil ontwikkelen voor FLACC/CIAP zal op maat worden uitgevoerd en kent een sociaal politieke focus (vanuit de sterke inhoudelijke lijn die er al is). De organisatie volgt uit het programma, waarbij het belang van de kunst, de kunstenaars en de verbinding met het publiek en de onderlinge dynamiek bepalend is.”
Laila Melchior & Koi Persyn
Curatorial Studies van KASK & Conservatorium en CIAP kondigen vol enthousiasme aan dat, CS alumni Laila Melchior en Koi Persyn de winnaars zijn van de Lichen prijs 2021 voor Curatoren. Het duo wist de aandacht van de jury te trekken met hun curatorische vraagstukken rond ruimte en landschap, interessegebieden die gedeeld worden met CIAP en die als voedingsbodem zullen dienen voor een uitdagende uitwisseling en samenwerking. De tentoonstelling zal in 2022 doorgaan.
Over de curatoren
Laila Melchior is een onafhankelijke curator en onderzoeker op het gebied van hedendaagse kunst en audiovisuele esthetiek. Ze behaalde een master in Communicatie en Cultuur aan de UFRJ (BR) en een postgraduaat Curatorial Studies aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK). Laila Melchior werkt aan projecten die een affiniteit met kunst, film en theorie hebben en zoekt manieren om perspectieven van het Zuiden hierin te integreren. Als curator werkt ze samen met kunstinstellingen en publiceert en presenteert ze academisch werk. Vroeger was ze assistent-professor aan de bachelor Cinema & Digitale media aan het IESB (BR). Enkele van haar recente projecten zijn de tentoonstellingen: Trojan Horse Behind Glass; Time, Times. Half a Time; en The Ghost Library. Ze is medeoprichter en deel van het curatorisch bestuur van Aventuras do Pensamento, een serie ontmoetingen tussen kinderen en enkele van de grootse Braziliaanse denkers, wetenschappers en kunstenaars die sinds 2016 prangende kwesties in de politiek, innovatie en het creatieve landschap van Brazilië aankaarten. Hiernaast ontwikkelt en coördineert Laila Melchior het Young Curators Programme voor het Belgisch Paviljoen in Venetië.
Koi Persyn is curator en beeldend kunstenaar, momenteel woont en werkt hij in Brussel. Hij behaalde een master in Vrije Beeldende Kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK), waar hij nadien ook zijn postgraduaat in Curatorial Studies afrondde. Tijdens zijn studies was hij oprichter en co-curator van STOCK, een driejarig durend residentieprogramma in Het Paviljoen, Gent. In zijn artistieke en curatorische praktijk onderzoekt hij begrippen als auteurschap en collectiviteit, waarbij hij experimenteert met tentoonstellingsformats op onconventionele locaties. Zijn curatorische projecten focussen zich op procesmatige, experimentele en interdisciplinaire praktijken via openlucht, collaboratieve en site gebonden tentoonstellingen en residentieprogramma’s. Koi Persyn nam deel aan het uitwisselingsprogramma van BIDAI College of Arts in Kanazawa (JP) en werkte in het kader van het Young Curators Program als mediator voor het Belgische Paviljoen op de 58ste Biënnale van Venetië. Momenteel co-cureert Koi Persyn een openluchttentoonstelling in het Citadelpark van Gent als deel van zijn activiteiten bij de Young Friends of S.M.A.K.
Over de Lichen prijs
Als experimenteel platform voor visueel denken in zijn diverse vormen hebben Curatorial Studies — KASK & Conservatorium en CIAP de Lichen prijs in het leven geroepen, om curatorische innovatie in België te bevorderen en te ondersteunen. De oproep staat open voor alle alumnae en alumni van het Curatorial Studies progamma — ook bekend als het vroegere: TEBEAC en ‘Beheer, conservatie en restauratie van museale collecties hedendaagse kunst’ — ongeacht hun leeftijd, huidige professionele status of woonplaats. In de herfst van 2020 presenteerden Curatorial Studies en CIAP vol trots Petrichor, een groepstentoonstelling gecureerd door de laureaat van de editie van 2019, Lucie Ménard.
Tentoonstellingoverzicht van Petrichor gecureerd door de winnaar van Lichen 2019, Lucie Ménard
Related Projects
Spannende ontwikkelingen in de Limburgse kunstscene als twee organisaties hun krachten bundelen. Dit jaar nog fuseren CIAP, platform voor actuele kunst, en FLACC, werkplaats voor beeldende kunstenaars, tot één organisatie, die in 2022 zal verhuizen naar een nieuwe locatie op de C-mine site.
In 2018 werd het nieuws van het toekomstige huis voor FLACC en CIAP op de C-mine site bekendgemaakt. Het ontwerp van de architectenbureaus 51n4e (Brussel) en Point Supreme (Athene) combineert ateliers, woonvoorzieningen, tentoonstellingsruimtes, een café en een openbare tuin. Dit project wordt ondersteund door stad Genk en de Vlaamse Gemeenschap. De afgelopen twee jaar hebben CIAP en FLACC achter de schermen hard gewerkt aan deze nieuwe infrastructuur, maar ook aan het model voor de nieuwe organisatie die er gaat wonen.
CIAP en FLACC besloten dat een fusie de beste richting is voor deze gedeelde toekomst. De nieuwe organisatie zal de sterktes en werking van beide partners combineren: FLACC, met hun jarenlange expertise in atelierwerking en het ondersteunen van artistieke ontwikkeling, en CIAP met hun 45 jaar ervaring in het bemiddelen en presenteren van hedendaagse beeldende kunst.
In synergie met C-mine en andere gelijkgestemde partners zal de nieuwe organisatie de kunstenaars ruimte, tijd en middelen bieden om te experimenteren, om nieuwe projecten te ontwikkelen en deze ook met anderen te delen. Met een breed aanbod aan activiteiten—workshops, tentoonstellingen, lezingen, sociale bijeenkomsten en nog veel meer—wordt het een nieuwe ontmoetingsruimte voor kunstenaars, kunstliefhebbers, buren en een breder publiek. De innovatieve, creatieve sfeer van C-mine en van Genk—een stad in constante transformatie—vormt een vruchtbare bodem voor deze nieuwe ontwikkeling. In lijn met de geschiedenis van Genk als “station d’artistes”, geliefd toevluchtsoord van kunstenaars, onderzoekers en denkers, liggen hier kansen om een kunstenaarskolonie van de toekomst te zijn.
FLACC en CIAP zijn momenteel volop bezig met het ontwikkelen en aanscherpen van het profiel, het programma en de identiteit van de nieuwe organisatie. Ondertussen kunnen de huidige programma’s van CIAP en FLACC gevolgd worden via hun individuele websites.
De komende jaren gaan CIAP (Hasselt) en FLACC gezamenlijk bouwen aan een nieuwe toekomst op C-mine (Genk) met een nieuwe infrastructuur, waarin de twee organisaties hun plek gaan vinden.
C-mine is een voormalige mijnbouwsite die in 2010 werd gerenoveerd en is vandaag een dynamische plek voor cultuur, kunst, architectuur, onderwijs, wetenschap, onderzoek en technologie. Hier zullen beide organisaties de komende jaren vanuit een sterke samenwerking een nieuwe infrastructuur bouwen en dat bouwen mag u zeer letterlijk nemen.
CIAP, FLACC en Stad Genk zijn dan ook verheugd te mogen meedelen dat de architectenbureau’s 51n4e (Brussel) en Point Supreme (Athene) het winnende ontwerp hebben ingediend. Het Belgisch-Griekse duo wist de jury te overtuigen met een ontwerp bestaande uit 4 duurzame gebouwen die een flexibele en innovatieve manier van werken stimuleren.
Het voorstel incorporeert de eigenheid van de site, maar doet eveneens gewaagde uitspraken over de toekomst. De nieuwbouw wordt een thuis voor kunstenaars, in residentie of op bezoek, op de vooravond van een doorbraak of reeds met bakken ervaring, met de noodzaak tot braakliggen of het verlangen om te produceren, reflecteren of experimenteren. Hopelijk wordt het ook een plek waar u zich thuis zal voelen.
De geschatte oplevering wordt momenteel in het voorjaar van 2023 gepland.