grid / scroll EN
Conflict Zones
een serie van online gesprekken

Conflict Zones
een serie van online gesprekken

Conflict Zones is een serie van online gesprekken rond verschillende vormen van conflict, met diverse gradaties van zichtbaarheid en grootte. Conflict Zones vindt om de week plaats op dinsdag om 19:00 uur.

De gesprekken worden gevoerd in het engels. Eerdere gesprekken kunnen bekeken worden op de Engelstalige pagina van Conflict Zones.

 

Klik op deze link om het gesprek op Zoom mee te volgen. Geen registratie nodig. 

 

In de reeks worden gedachten en persoonlijke verhalen gedeeld door kunstenaars en cultuurwerkers die door een conflict in een precaire situatie zijn terechtgekomen. Deze kunnen militair, politiek, juridisch, ethisch of anders van aard zijn en ontstaan zijn op de werkvloer, binnenshuis of in ballingschap.

 

Conflict Zones biedt een platform en zichtbaarheid aan praktijken die onderbelicht zijn of zelfs onder druk staan op het moment van het gesprek. Tijdens de intieme conversaties proberen we de verschillende lagen van het conflict zichtbaar te maken en te laten zien hoe deze zowel de artistieke praktijk als het dagelijks leven verstoren. We want to listen. Truly listen.

 

We beseffen dat we niet objectief of allesomvattend zijn. Het maken van de serie is geïnspireerd door de improvisatietheater methodologie die in het hart van Jesters werking ligt. We starten vanuit een gast waar we een connectie mee hebben, persoon of organisatie, en vanuit een onderwerp dat urgentie heeft. Vanaf daar zien we hoe het programma zich ontwikkeld.

 

Vanwege de huidige oorlog in Oekraïne werd conflict als onderwerp nog meer verankerd in de overkoepelende programma focus van Jester. Gesprekken die we voerden met de Oekraïense curator Alexandra Tryanova, op dit moment onze stagiaire, en met de kunstenaars waarmee we in het verleden hebben gewerkt die uit die regio komen, vormden zich als katalysator voor dit initiatief. Op basis daarvan besloten we om het conflict in Oekraïne als eerste conflict te nemen voor de serie. Hierna volgen allerlei ‘conflicten’ die gelinkt zijn aan de organisatie; materialen die met elkaar in conflict zijn, buren die moeten wennen aan een nieuw kunstgebouw in hun achtertuin, of een rechtszaak rond eigenaarschap.

 

 

 

Conflict Zones 03

Sophia Bulgakova (geboren in 1997, Odessa, Oekraïne) is een kunstwetenschapper, interdisciplinair kunstenaar en activist, momenteel gevestigd in Den Haag, Nederland. Sophia werkt op het snijvlak van kunst, technologie en samenleving, met de nadruk op de relatie tussen licht, perceptie en verbeelding. Door middel van verschillende zintuiglijke input in haar installaties en performances, betrekt ze kijkers, beïnvloedt ze hun manier van waarnemen van de werkelijkheid en onderzoekt ze nieuwe mogelijkheden daarbuiten. In haar meest recente werk onderzoekt ze het Oekraïense heidendom en de impact ervan op de hedendaagse samenleving en nationale identiteit.

 

Sophia studeerde beeldhouwkunst in Kiev en behaalde daarna een basisdiploma in fotografie en tijdgebaseerde media aan de University of the Arts London in het VK. Daarna studeerde ze af aan de Interfaculteit ArtScience aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar werken waren onder meer te zien op CTM Festival (DE), Sonic Acts Festival (NL), Baltan Laboratories (NL), Mediamatic (NL) en Ningbo City Exhibition Hall (CN).

 

De voertaal van dit evenement is Engels.

 

 

Conflict Zones 02

Onze tweede gast was Nadia Parfan, een Oekraïense filmregisseur, producent en curator. Haar studentenfilm “Reve ta Stohne on Tour” kreeg een speciale vermelding op DocudaysUA en haar laatste film, “Heat Singers”, ging in première op bioscoopfestival Visions du Reel en werd geselecteerd voor verschillende andere internationale filmfestivals.

 

Nadia is mede-oprichter van het Festival of Film and Urbanism 86, dat van 2014 tot 2018 in Slavutych plaatsvond. Ze is ook de auteur van het idee en de creatieve producent van het documentaireproject MyStreetFilmsUkraine, waarin Oekraïense regisseurs hebben gemaakt en uitgebracht 49 korte films. In 2018 heeft Nadia samen met producer Ilya Gladstein het productiehuis Phalanstery Films opgericht. In januari 2020 lanceerde Nadia een streamingplatform Takflix.com dat legale toegang biedt tot Oekraïense films.

 

 

Conflict Zones 01

Onze eerste gast was culturoloog Olha Honchar (UA),  project-, communicatiemanager en anticrisismanager. Zij is directeur van het herdenkingsmuseum voor totalitaire regimes ‘Territory of Terror’ in Lviv en doet onderzoek naar de kenmerken van PR, cultuur- en museummanagement in Oekraïne. Hiernaast is zij verantwoordelijk voor de communicatie van de projecten ‘Cultural diplomacy between the regions of Ukraine’ in de frontlinie en bevrijde steden van de regio’s Donetsk en Luhansk: ‘The museum is open for renovation’, de expeditie ‘HERE AND THERE’ en andere.

 

In het regionaal museum van Luhansk in Starobilsk, is Honchar co-curator van de experimentele tentoonstelling van de Anti-Terroristische Operatie. Tijdens de eerste dagen van de Russische invasie, zette zij de projecten ‘Museum Crisis Centre’ en het ‘Ambulance Museum project’ op.

 

 

Hoe kan ik Museum Crisis Center ondersteunen?

 

Donaties in euro:

BENEFICIARY: ngo insha osvita
Id. Code: 40289892
IBAN: UA933355480000026008053635051
Legal address: Lva Zhemchuzhnikova st. 5, appt. 6, 79053, Lviv, Ukraine
BANK OF BENEFICIARY: PRIVATBANK, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT: PBANUA2X
CORRESPONDENT BANK: J.P.MORGAN AG, FRANKFURT AM MAIN, GERMANY
Details of payment: charity donation for “Museum Crisis Center”

 

The Museum Crisis Center is a grassroots initiative of Olha Honchar, a culturologist and director of the Lviv Territory of Terror Museum, which is implemented in partnership with Insha Osvita and the New Museum NGO. The Museum Crisis Center has already been supported by the European Commission (within the Strength Here project), the Kyiv Biennale (as part of its own urgent initiative to support the art community), the PinchukArtCentre, the German MitOst e.V., and a number of private patrons.

The Museum Crisis Center aims to provide financial, organizational and human support to small regional museums and their teams in times of crisis. While the state saves the funds of large national museums in the first place, local museum institutions, which are a vascular network of culture, are often overlooked. The Museum Crisis Center sees value in every local museum institution and in the people who preserve that knowledge and collection.

The Museum Crisis Center is an initiative that will be relevant in the postwar period as well. Not only to restore the network of local museums, return collections, restore exhibits and inventory, but also as a tool of mutual assistance in various crisis situations. The Museum Crisis Center is an association that will launch a number of projects, the first of which is Ambulance museum initiative.

For partnerships and support, or other forms of payment, write to olha.honchar@gmail.com, be_strong@insha-osvita.org

 

 

 

 

 

Three Tropes for Entropy
Film Programma
05.02–01.05.2022

Three Tropes for Entropy
Film Programma
05.02–01.05.2022

 

Laila Melchior en Koi Persyn – laureaten van de tweede editie van de Lichen Curatorial Prize – presenteren een transformatieve tentoonstelling die de artistieke praktijken en methodologieën van mountaincutters (FR), Angyvir Padilla (VZ) en Daniel Steegmann Mangrané (ES) verbindt met de unieke setting van de voormalige steenkoolmijn van Winterslag. Deze site, die ongeveer een eeuw lang een industrieel complex voor de exploitatie van steenkool heeft gehuisvest, belichaamt de capaciteit om energiebronnen op te wekken en te verwerken, niet alleen door zijn geschiedenis, maar ook door zijn recente transformatie tot een creatieve hub. 

 

 

Drie films gepresenteerd tijdens het openingsweekend van Three Tropes for Entropy zijn hieronder te bekijken. De filmvertoning maakte deel uit van risquer sa mutatie: programma d’une pensée sans domaine, de eerste trope van de tentoonstelling.

 

  1. Daniel Steegmann Mangrané, Phasmides, 2012; 22’41”, 16 mm naar HD overgezet, kleur, geen geluid, met dank aan Mendes Wood DM, São Paulo and Esther Schipper, Berlin
  2. Angyvir Padilla, 21 años de mala suerte (21 years of bad luck), 2014; 04’04, kleur, met geluid, met dank aan de kunstenares
  3. mountaincutters, Supplique pour le beau temps, 16 mm naar HD overgezet, kleur, geen geluid, 2’08”, 2021, geproduceerd door fondation d’entreprise Hermès

 

 

 

 

 

Lichen is een prijs voor opkomende curatoren, in het leven geroepen door CIAP platform voor hedendaagse kunst en het departement Curatorial Studies van KASK School of Arts om curatorieel experiment in België aan te moedigen en te ondersteunen. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Genk, en de CIAP-leden.

 

 

Ciel Grommen, Maximiliaan Royakkers & Accattone
Domesticity and Hospitality
03.07.2021

Ciel Grommen, Maximiliaan Royakkers & Accattone
Domesticity and Hospitality
03.07.2021

een namiddag vol lezingen en ontmoetingen in en over het verstoorde landschap

 

gastsprekers: Sophie Dars & Carlo Menon van Accattone magazine

 

Vergezel ons op 3 juli voor een namiddag vol lezingen en ontmoetingen met een focus op artistieke en architecturale praktijken die het landschap als plek voor huiselijkheid en gastvrijheid onderzoeken.

 

Deze dag vormt een keerpunt voor het langdurige onderzoeksproject Le Paysage Ménagé, dat in 2019 geïnitieerd werd door Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers op uitnodiging van CIAP en FLACC

 

Vertrekkende van de vraag hoe het ‘verstoorde landschap’ van Winterslag te bewonen, beoogde dit project een reeks ruimtelijke ingrepen, ‘meubelstukken’ voor het landschap die ons uitnodigen om er nieuwe connecties in en mee te maken. Vanaf deze zomer zal het warmbed dat de kunstenaars momenteel construeren op de C-mine site, voor de organisaties, gasten en buren functioneren als een publiek platform. Hiernaast voorziet het warmbed beschutting voor kleine dieren en vormt het een broeiplek voor planten.

Deze namiddag vol lezingen is een eerste van een reeks evenementen gepland in en rond het warmbed, dat verschillende gebruikers met elkaar verbindt. 

PROGRAMMA

  • 15:00-15:30 Artist talk with Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers
  • 15:45-16:15 Gesprek met Sophie Dars & Carlo Menon van Accattone 
  • 16:30-17:00 Q&A in en rond het warmbed
  • 15:00-18:00 Presentatie van de nieuwe editie Verwarmde aarde, verstoorde grond van Grommen & Royakkers

 

De namiddag start met een lezing van de twee kunstenaars achter Le Paysage Ménagé — Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers— zij nemen ons mee op een visuele reis doorheen hun onderzoek, teruggrijpend naar de concepten die aan de basis liggen van het project. Grasduinend doorheen hun archief zullen de kunstenaars spreken over hun ervaringen over het werken met het ‘verstoorde landschap’, over het ‘bemeubelen’ in plaats van ‘bebouwen’, en ze zullen verbazingwekkende verhalen delen die ze in de loop van het project hebben ‘opgegraven’. Het is een moment van reflectie over de waarden en ambities van waaruit Le Paysage Ménagé is ontstaan en tegelijkertijd een gelegenheid om het project open te stellen en het zo opnieuw in een bredere context te plaatsen.

 

Dit is waar de presentatie door Sophie Dars & Carlo Menon, de editors van Accattone magazine, een rol krijgt. Sophie en Carlo zullen inzichten over het maken van het magazine delen— of hoe zij het noemen: ‘een tentoonstelling op papier’.— Ze zullen de focus leggen op een aantal specifieke praktijken uit de laatste, zevende uitgave, die handelt over huiselijkheid buitenshuis en de diplomatische gastvrijheid van het grondgebied. 

 

Aansluitend bij de twee presentaties, zijn alle genodigden welkom om de kunstenaars en de redacteurs te vergezellen bij een informeel vragenrondje in en rond het platform. Dit moment is bovendien ook de officiële lancering van de editie Verwarmde aarde, verstoorde grond ontwikkeld door Ciel and Max in samenwerking met CIAP.

 

PRAKTISCH

Beide presentaties vinden plaats op C-mine (de specifieke locatie wordt nog meegedeeld) en de Q&A zal plaatsvinden op en rond het warmbed, op de C-mine site (zie bijgevoegde kaart).

 

De hele namiddag zullen de editie, het zevende Accatone magazine en andere gerelateerde publicaties gepresenteerd en verkocht worden aan de CIAP-stand naast het warmbed.

 

SPREKERS

Ciel Grommen  (°1989, Sint-Truiden) en Maximiliaan Royakkers (°1988, Hasselt) zijn een duo kunstenaars/architecten, wiens werk zich situeert  op het snijpunt van artistiek onderzoek, onderwijs, ruimtelijk ontwerp en vraagstukken over sociale, politieke en ecologische dynamieken. Grommen en Royakkers nemen vaak complexe sociale contexten en verstoorde landschappen als uitgangspunten voor extensief veldwerk en de daaruit voortvloeiende projecten, ruimtelijke interventies en participatieve activiteiten. Als ruimtelijk ontwerpers willen ze nieuwe verhalen verweven in bestaande contexten en testen ze alternatieve manieren van in-de-ruimte-zijn, het bewonen van en omgaan met onze omgevingen.

 

Accattone verkent kleinere praktijken in kunst en architectuur via het specifieke middel van het gedrukte tijdschrift. Als een tentoonstelling op papier vormt ieder nummer een collage van bijdragen, die een gedeelde positie innemen ten opzichte van realiteit, geschiedenis en representaties die op elkaar inhaken. Het periodieke, zelf uitgegeven en niet gesubsidieerde Accatone magazine werd in 2014 gelanceerd door twee architecten (Sophie Dars & Carlo Menon) en twee grafisch ontwerpers (Ismaël Bennani & Orfée Grandhomme), Sinds 2019 voegde architect Galaad Van Daele zich bij het team. 

 

De bijdragen van Accattone #7 (May 2021) zijn van: Costantino Nivola, SNCDA en andere over de Biënnale van Venetië voor Architectuur, Aglaia Konrad, Alice Paris over De Smet Vermeulen, Osamu Ishiyama en Kenji Kawai, TEN, Wim Cuyvers, moilesautresart, DSCTHK, Piovenefabi, Emmanuelle Chiappone Piriou over Superstudio, Carlo Goncalves over Smiljan Radic, The Museum of Mistakes over Arakawa & Gins, en Zuber panoramic wallpapers.

 

 

Dit is het eerste in de reeks geplande evenementen in en rond het warmbed, een publiek sculptuur gecreëerd door Ciel Grommen en Maximiliaan Royakkers in het kader van het project  Le Paysage Ménagé.

Het project is gerealiseerd in co-productie met FLACC— werkplaats voor beeldend kunstenaars, met de steun van de Vlaamse gemeenschap, de stad Genk en de CIAP-leden. Le Paysage Ménagé is onderdeel van ELEMENTS — een samenwerking tussen kunst- en cuktuur organisaties in Nederlands Limburg, Belgisch Limburg, Luik en Noordrijn-Westfalen.

 

Luca Vanello & Sina Hensel
Temporalities of the studio
08.11.2020

Luca Vanello & Sina Hensel
Temporalities of the studio
08.11.2020

Artist talk

deze inhoud is alleen beschikbaar in het Engels 

Through their practices, Sina Hensel and Luca Vanello explore the artwork as a process, an ongoing event rather than a finished object. During the talk, they will discuss how the mutability and various temporalities of the materials they use affect their artworks. Both Sina Hensel and Luca Vanello participate in the exhibition Petrichor at CIAP Kunstverein, curated by Lucie Ménard.

 

Named after the earthy scent emanating from dry soil during summer rain, Petrichor echoes the fleeting nature of the artistic practices presented in the exhibition. What if artworks were envisioned as continuously changing processes, appearing and disappearing in the exhibition space like meteorological phenomena?

Crystallising or distorting memories, accelerating or slowing down the materials’ lifecycle, the invited artists explore different strategies of dealing with time that both surrounds and composes us.

 

The speakers

 

Sina Hensel (°1986, Mainz) shares her studio with various species of plants, algae and other organisms that partake in her creative process. The acts of researching, nurturing, and harvesting are all embedded in the layers of her paintings which, just like the natural pigments she uses, alter with time and changing atmospheric conditions. Hensel received her MA from the Academy of Fine Arts in Hamburg (2013) and in 2019-2020 she was a resident at the Higher Institute for Fine Arts (HISK), Ghent. She is currently holding a research/teaching position at the Chair of Visuals Art in Architecture Department at RWTH Aachen University.

 

Luca Vanello (°1986, Trieste) combines perishable and organic materials with durable, synthetic ones to create his hybrid objects. Playing with various ways to alter the life cycles of the materials, he creates sculptures that seem to be frozen in time, neither developing nor deteriorating, and in doing so, he highlights the vulnerability and circularity of all living organisms.
Vanello graduated with MFA from Slade School of Fine Arts, London (2015). He is a 2020 laureate of HISK, Ghent.

 

Lucie Ménard (°1987, Caen) is an independent curator living in Lille. She is a 2019 alumna of the international post-graduate program Curatorial Studies at KASK School of Arts, Ghent. Since 2012, she has worked as the head of education programmes at Le Fresnoy — Studio national des arts contemporains in Tourcoing. She is one of the co-founders of moss, a cross-border collective for curatorial projects founded in 2020 in Ghent with Lieselotte Egtberts, Elisa Maupas and Anna Stoppa.
She’s the laureate of the 2019 edition of ‘Lichen’, a prize for emerging curators, established by CIAP platform for contemporary art and the department of Curatorial Studies at KASK School of Arts to foster and support curatorial experimentation in Belgium.

 

 

 

Gerelateerde projecten

Related Projects

Petrichor
13.09–08.11.2020

Sasha Litvintseva & Beny Wagner
Boekpresentatie & talk
31.03.2021

Sasha Litvintseva & Beny Wagner
Boekpresentatie & talk
31.03.2021

 

De publicatie All Thoughts Fly: Monster, Taxonomy, Film van Sasha Litvintseva en Beny Wagner is een voortzetting van een multimedia project dat begon met de film A Demonstration.

De boekpresentatie valt samen met de afsluiting van de tentoonstelling A Demonstration bij CIAP. Tijdens het evenement gaan de auteurs in gesprek met curator en schrijver Niekolaas Johannes Lekkerkerk.

Het gesprek wordt live gestreamd via onze website opwoensdag 31 maart vanaf 19 uur. De voertaal is Engels.

 

All Thoughts Fly: Monster, Taxonomy, Film is a narrative assemblage of prose and image. At once historical, theoretical and personal, the book continues the authors’ inquiry into the curious presence of taxonomies of monsters at the heart of Early Modern European science. The word ‘monster’ comes from the Latin ‘monstrare’, meaning ‘to show’, ‘to demonstrate’, ‘to reveal’. Picking up on this etymology, the authors explore monsters as prisms for modes of seeing and deciphering the natural world. When treated as perceptual apparatus, the monster also becomes a means of probing the medium of film and its relationship to indexicality, chance, corporeality, and metamorphosis. 

This book extends a multimedia project the authors began with their film A Demonstration (2020). The film’s underlying modular formal structure is here reconfigured and brought into new relations specific to the book as a medium.

 

Het boek is ontworpen door Christophe Clarijs, gecoproduceerd door CIAP en uitgegeven door Sonic Acts — en interdiciplinaire kunstorganisatie gevestigd in Amsterdam.

 

 

 

Gerelateerde projecten